„Oxford University Press” е најпрестижната издавачка куќа во академскиот свет. Нашата Вигјиленца Абази ја има честа нејзината книга да биде издадена токму од издаваштвото на Оксфорд Универзитетот.

Денес, 14 Јануари 2018 година, започна движењето “Ние сме Македонија” организирано од повеќе Македонски организации од дијаспората.
Македонски граѓани од Вашингтон, Мериленд, Вирџинија и Њу Џерси, одржаа едночасовен мирен протест пред Амбасадата на Република Македонија во Вашингтон.

Според информативните податоци за една од најголемите земји на земјината топка-Катада, таа е федеративна држава во Северна Америка која има парламентарна демократија и уставна монархија на кралицата Елизабета II во рамките на Комонвелтот.

На Форумот за демократска Македонија му се приклучија многу иселеници затоа што „патриотските“ организации на дијаспората глумеа неутралност и молчеа за сите кршења на човековитe права во Maкедонија, вели Кирил Трпков

На традиционалниот, 47 по ред маратон во Њуjорк, учествуваа и двајца Македонци. Мариа Дуда како поддршка на главниот маратон претходниот ден трчаше на 5 километри, и Грегор Пановски трчаше со илјадници натпреварувачи од светот на 42 километра.

© 2017 - 2020 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Search