Вести

По меѓународна истражна постапка, надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Основниот суд Скопје 1 – Скопје поднесе обвинителен акт против три лица, македонски државјани. Лицата се товарат дека сториле кривично дело „Организирање на група и поттикнување на извршување на делата трговија со луѓе, трговија со дете и криумчарење на мигранти" и продолжено кривично дело „Криумчарење на мигранти".

Секоја среда и сабота, полни автобуси тргаат од Виница за Италија. Жителите од овој регион масовно се упатуваат на илјадници километри долг пат, бидејќи таму ја гледаат својата привремена перспектива.

Скопје, 25.03.2019 - Донирани сто (100) книги за македонската дијаспора во Нов Зеланд

Со цел негување и зачувување на македонскиот јазик, литература и култура, традиционални и историски вредности, зајакнување на врската со македонската дијаспора без разлика каде и да е во светот, Центарот за информативна поддршка Нов Контакт – МАКЕДОНИЈА од Скопје, донираше 100 книги за македонската заедница во Нов Зеланд.

Хенриета Форе, извршниот директор на УНИЦЕФ, изјави дека во граѓанската војна во Сирија, која влегува во својата деветта година, минатата година животот го загубиле 1.106 деца, и повика да се заштитат децата од конфликтот во Сирија.

На Германија и е потребна работна сила, особено инженери, доктори и информатичари. Сè уште се бараат работници за неколку милиони работни места. Колку помага таканаречената „сина карта“? И колку луѓе ја добиле?

Без да наведат конкретни бројки, вчера агенциите лиферуваа соопштение на германската Влада, според кое таа го проширува системот на шестмесечни визи, со што ќе им овозможи на луѓе вон ЕУ да побараат работа.

„Она што официјално како податок постои во НБРМ е дека на годишно ниво помеѓу 460-500 милиони евра влегуваат официјално.Меѓутоа, неофицијално, бројките одат и до една милијарда, што е огромен капитал кој влегува во Македонија”, истакнува Адеми.

Печалбарскиот живот воопшто не е лесен, а тоа најдобро го знаат печалбарите. Во последниов период, повторно почна да се актуелизира темата за заминување на печалба во Ирак или Авганистан.

Скопје, 28 април 2018 (МИА) - Неопходна е континуирана соработка меѓу македонските организации во дијаспората, македонските национални малцинства во соседните земји и невладиниот сектор со матичната држава-Република Македонија.

© 2017 - 2019 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Search