Вести

December is full of magic, festivities and light – although every now and then something other-worldly can emerge. It is a time of year well known for its particularly abundant end-of-year celebrations, especially Christian traditions such as Saint Nicholas (Santa Claus) and Christmas.

Интервју - 04.11.2019 г. - Македонска Радио Телевизија (МРТ) Сателитски канал, Емисија: МАКЕДОНСКИ ВРЕДНОСТИ.
Тема: македонската дијаспора, организациската поставеност за комуникација со дијаспората, институционалните активности на државата кон дијаспората, активностите на граѓанските организации во улога на зајакнување на врската со мак.дијаспора, проектните активности на Центарот за информативна поддршка НОВ КОНТАКТ – Македонија, како и моите лични ставови и заложби за зајакната врска со македонското иселеништвото во светот, објавени во моите три книги, и триесетина научни трудови, во национални и меѓународни списанија.

Новата наставна програма за изучување на македонскиот јазик во училиштата во Нов Јужен Велс, вчера, свечено им беше предадена на претставниците на "Македонскиот просветно-училишен одбор на Нов Јужен Велс", во седиштето на Националното тело за стандарди во образованието...

По меѓународна истражна постапка, надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција до Основниот суд Скопје 1 – Скопје поднесе обвинителен акт против три лица, македонски државјани. Лицата се товарат дека сториле кривично дело „Организирање на група и поттикнување на извршување на делата трговија со луѓе, трговија со дете и криумчарење на мигранти" и продолжено кривично дело „Криумчарење на мигранти".

Секоја среда и сабота, полни автобуси тргаат од Виница за Италија. Жителите од овој регион масовно се упатуваат на илјадници километри долг пат, бидејќи таму ја гледаат својата привремена перспектива.

Скопје, 25.03.2019 - Донирани сто (100) книги за македонската дијаспора во Нов Зеланд

Со цел негување и зачувување на македонскиот јазик, литература и култура, традиционални и историски вредности, зајакнување на врската со македонската дијаспора без разлика каде и да е во светот, Центарот за информативна поддршка Нов Контакт – МАКЕДОНИЈА од Скопје, донираше 100 книги за македонската заедница во Нов Зеланд.

© 2017 - 2020 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Search