Вести

По околу 170 млади лекари годишно заминуваат од Македонија. Недостигот од специјалисти се чувствува во речиси сите поголеми болници и тоа ќе биде уште поголем проблем во иднина, предупредуваат претставници на лекарската фела.

Греењето од домаќинствата, возилата, изгубеното зеленило, непланските градби и работата на фабриките репризно се дискутираат низ јавноста секоја зима кога почнува да „пече“ на нос и очи. Но, она што ретко се споменува е над 30.000 тони екстремно опасен отпад, несоодветно складиран на депонијата во фабриката ОХИС. Оваа депонија е утврдена како „најжешката еколошка точка“ во Македонија, наведена ина светските еколошки мапи.

Во извештајот на Остин Долер, стажант на Обединетата македонска дијаспора, се споредува присуството на македонското Министерство за надворешни работи на социјалните мрежи во споредба со десетина други европски земји.

Делегација на Форумот за демократска Македонија во Лондон се сретна со македонскиот министер за дијаспора Едмонд Адеми. На средбата беше договорено учество во работната група за подготовка на Национална стратегија за соработка со дијаспората...

„Ова е значително подобрување на условите во училиштето, родителите се презадоволни“, ни рече Светлана Масларевска, директорка на Основното училиште „Коле Неделковски“ од Скопје...

© 2017 - 2019 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Search