Дијаспора (Иселеништво и МНМ)

Блек-џек, покер и слот машини, се негово секојдневие. Но секогаш е од другата страна. Никогаш не се навлекол на коцкарските игри иако се дел од неговиот живот повеќе од 25 години. Светот му е мал за да го собере она што го поседува. Австралија, Англија, Малта но и Гана и Танзанија биле неговите места на живеење.

ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА ИСЕЛУВАЊЕТО ОД МАКЕДОНИЈА (ПРВ ДЕЛ)

Развојниот пат на македонското иселеништво во основа се совпаѓа со развојот на настаните на Балканот и уште повеќе во зависност од тоа како се движеле настаните околу Македонија. Како резултат на тоа преселничките печалбарски движења на Македонците и нивниот интензитет биле условени, пред с#, од тешките економски услови за живеење и работа, а во многу помалку случаи и од причини што имаат национално-политички карактер. Тешките, лоши, често и невозможни услови за живеење и постојаната борба за опстанок присилиле голем број Македонци да се определат, покрај другото, и за печалбарството.

Интервју со г-дин Или Халилај, претседател на Македонското друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо за проблемите во областа Голо Брдо

Абецедар е буквар на македонски јазик за македонското национално малцинство во Грција, подготвен од специјална комисија на грчката влада под меѓународен притисок и покровителство на Друштвото на народите во Женева.

Заедничката комисија за усогласување, односно пишување на македонско-бугарско историја е формирана и наскоро се очекуваат првите состаноци и експертски разговори. За овој процес почнат по Договорот за пријателство, симболично потпишан лани на 1 август, разговараме со проф. Стојко Стојков, доктор по историски науки кој предава на Универзитетот „Гоце Делчев во Штип“. Стојков е познат и по својот политички активизам во Бугарија во рамки на судски укинатата партија на Македонците – Омо „Илинден“ – Пирин.

Уште сега огласите за вработување за во странство се преплавени со префиксот ИТНО, односно дека итно им требаат работници за работа во секторот Туризам и хотелиерството главно во луксузни ресторани и хотели во Малта, Доха, Катар и популарната Јужноафриканска Република.

Во сите образовни институции (основни училишта и гимназии) во општината Мелити (Овчарани) да се учи на македонски јазик. Сите топографски имиња на територијата на општината да бидат двојазични и сите официјални ознаки на јавните објекти да имаат написи на грчки и на македонски јазик.

© 2017 - 2021 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Барај