Миграции

Вкупниот број македонски државјани кои се вратени во Македонија преку асистирано доброволно враќање и реинтеграција (АДВР) во 2018 изнесува 1.445 лица, од кои најголемиот дел (повеќе од 90%) се повратници од Германија, вели во интервју Сашко Коцев, директор на Регионалниот центар на Регионалната иницијатива за миграции, азил и бегалци (МАРРИ).

Индикативна е изјавата на францускиот амбасадор Тимоние, кој укажува дека треба да се најдат начини како да се запре заминувањето на младите, но и предупредува дека „Европската унија не сака да интегрира
земја која е празна“.

Бродот „Лисус“ на албанската воена морнарица, во водите на Егејско Море, учествувал во две одделни акции во кои се спасени 84 нелегални мигранти, кои пловеле со моторни чамци.

Сириските државјани стануваат се побројни подносители за азил во Албанија, според претставникот на УНХЦР, Пабло Запата, во периодт јануари-август годинава за азил аплицирале 3.000 Сиријци, за разлика од лани кога во текот на целата година имало 307 апликации.

Берлин, 4 ноември 2018 (МИА) – Повеќето баратели на азил, кои пристигнуваат во Германија, се без документи за идентификација, пишува весникот Welt am Sonntag, цитирајќи податоци обезбедени од германското Министерство за надворешни работи.

© 2017 - 2020 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Search