Миграции

Вкупниот број македонски државјани кои се вратени во Македонија преку асистирано доброволно враќање и реинтеграција (АДВР) во 2018 изнесува 1.445 лица, од кои најголемиот дел (повеќе од 90%) се повратници од Германија, вели во интервју Сашко Коцев, директор на Регионалниот центар на Регионалната иницијатива за миграции, азил и бегалци (МАРРИ).

Индикативна е изјавата на францускиот амбасадор Тимоние, кој укажува дека треба да се најдат начини како да се запре заминувањето на младите, но и предупредува дека „Европската унија не сака да интегрира
земја која е празна“.

Во Македонија политичките лидери, и од власта и од опозицијата, често испраќаат пораки дека се неопходни сериозни заложби и реформи во општеството што ќе го запрат иселувањето, посебно кога станува збор за одливот на високообразувани кадри.

Меѓународниот ден на мигрантите (18.12) носи нов тажен рекорд - никогаш во историјата на планетата толку луѓе не биле во движење, во миграција, во бегство... Притоа, бегалскиот бран кој ја заплисна Европа е капка во море.

Австралија во неделата ја отфрли понудата на Нов Зеланд да прими 150 мигранти, кои се наоѓаат во контраверзните кампови на Пацификот, по кризата предизвикана од затворањето на прифатниот центар во Папуа Нова Гвинеја.

Секоја година повеќе од 32 000 млади луѓе ја напуштаат Македонија, а статистиката вика дека најголем број наши сограѓани заминуваат за Германија – околу 15 000 илјади од нив секоја година ги пакуваат куферите за економски најпросперитетната земја на стариот континент.

© 2017 - 2021 mkdinfodiaspora.mk All Rights Reserved. Developed By Cube Systems

Барај